View Sidebar
De sprintende man

De sprintende man

15/01/2014 09:032 reacties

Ik zit in de bus. We zijn nog zeker 250 meter van de volgende halte verwijderd maar in de verte zie ik een oudere man een flinke sprint aantrekken. Ik tel 1 en 1 bij elkaar op, veronderstel dat hij mogelijk deze bus wil halen en besluit hem te volgen.

De man komt uit tegenovergestelde richting over de rotonde aanrennen. De bus moet nog die rotonde over en een kruising met verkeerslichten voorbij. Kort na de rotonde halen we hem in. De man kijkt mogelijk even uit zijn ooghoeken naar de bus. Misschien doet hij dat niet. Ik begin te twijfelen. Moet hij deze bus wel hebben? En als ik dat vanaf de achterste bank niet helder kan krijgen, wat krijgt de chauffeur er dan van mee?

Dan moeten we stoppen voor het verkeerslicht van de busbaan, terwijl de overige lichten in die richting op groen staan. Dat geldt dus ook voor het voetgangerslicht. De man ontwikkelt ondanks zijn beheerste tred een flinke snelheid. Zijn voeten schieten alle kanten op, zijn benen maken korte maar effectieve bewegingen. De rest van zijn lichaam houdt hij nagenoeg stil en in het plastic tasje dat hij in zijn rechterhand heeft is al helemaal geen beweging waar te nemen.

Ik schat zijn kansen om de bus te halen goed in, mocht dat tenminste zijn doel zijn.

De man is bijna overgestoken als de bus mag rijden. De man is nog zo’n 25 meter van de halte verwijderd. Op het moment dat de bus hem inhaalt zal dat hooguit 15 meter zijn. Als hij zijn hand opsteekt stopt de chauffeur. Dan heeft de man zijn bus gehaald. Maar de man steekt zijn hand niet op. Hij sprint zonder op of om te kijken door.

De bus haalt de man in. Ik ben er nu bijna van overtuigd dat hij om een andere reden dan de meest waarschijnlijke aan het rennen is. Hoge nood, laat voor een afspraak in de buurt, gewoon sportief aan het doen?

De bus passeert zonder af te remmen de halte. Ik kijk nog één keer door de achterruit. De man stopt ineens met sprinten, op drie meter van de halte. Hij kijkt op, zijn gezicht betrekt en toont boosheid en frustratie. Hij steekt zijn hand op en maakt een wegwerpgebaar. De buschauffeur krijgt daar niets van mee.

Je deed eigenlijk alles goed, oudere man met je plastic tasje. Je stak alleen iets te laat je hand op.

Share Button

2 reacties

  • Kirsten

    Mooie observatie. Ik ben er nog niet over uit of de oude man een onhandige sprinter is, of dat de buschauffeur best even had kunnen afremmen voor iemand die richting een halte rent…

    • Vincent

      Dank je. Die man had in mijn ogen zo veel gelegenheid om de chauffeur een signaal te geven dat die laatste waarschijnlijk geen blaam treft.