View Sidebar
Janken zullen jullie!

Janken zullen jullie!

18/10/2013 09:003 reacties

Uitvaartdiensten moeten blijkbaar steeds origineler. Al tijden vóór hun dood zijn mensen bezig om ook na hun sterven anderen de loef af te steken. Voor al die mensen heb ik slecht nieuws: je hebt er niets aan. Je zult zelf immers dood zijn als het zover is.

Het is cultureel zo bepaald dat we in Nederland rouwig zijn als iemand die op een prettige manier deel uitmaakt van ons leven komt te overlijden. Net als bij ieder ander van mijn leeftijd zijn ook in mijn directe omgeving mensen overleden. Daar was ik verdrietig om, in meer of mindere mate. Natuurlijk kijk je bij iemands overlijden terug op zijn of haar leven. Maar het idee dat die persoon er niet meer is, en dat je hem of haar zult missen, overheerst. Rouwen is in de eerste plaats een egoïstische bezigheid, want het komt voort uit je eigen emoties.

De laatste jaren echter proberen steeds meer mensen over hun graf heen te regeren. Verdrietig zijn omdat die persoon dood is volstaat niet meer. Nee, we moeten juist het leven van de overledene vieren. Die overledene ligt natuurlijk niet in een gewone kist, nee, die is jaren geleden al met het hele gezin geschilderd in allemaal vrolijke kleuren. Iedereen draagt witte kleren, en er mag vooral niet gehuild worden. De overledene was namelijk zelf ook helemaal niet zo. Om die reden wordt er vrolijke, lichte, instrumentale muziek gedraaid. Want het moet wel leuk blijven, zo’n begrafenis.

Nou, geachte dode, hier heb ik een tegenvaller voor je: je bent dood. Je lichaam is dood, je persoonlijkheid is weg. Je kijkt niet goedkeurend en met een gelukzalige glimlach van boven op ons neer. Het is voorbij. We hebben je zo lang mogelijk boven de grond gehouden omdat we je niet kwijt willen, maar dat kan nu niet langer. We gaan je leven niet vieren. Dat had je zelf moeten doen, en hopelijk heb je dat ook gedaan. Je bent dood, wij zijn voor korte of langere tijd van slag en dan gaat het leven door.

Al dat originele gedoe is een vorm van vasthouden aan het leven, en dat is nou net het enige dat niet meer kan. Weet je wat jullie kunnen verwachten als mijn tijd is gekomen? ‘Waarheen, waarvoor’ van Mieke Telkamp. Geen tapas, gewoon droge cake, weg te spoelen met lauwe thee of slappe koffie. Eén plak cake per persoon, meer niet. Geen gepersonaliseerde kist, gewoon de goedkoopste, van vurenhout. Ik ga de rest van mijn leven nadenken over een zo zware en clichématig mogelijke uitvaart. Uitvaartdiensten zijn niet bedoeld om je gemakkelijk te voelen. Wat nou, mijn leven vieren? Janken zullen jullie!

Share Button

3 reacties

 • Ik heb zo’n 3 maanden geleden de uitvaart van mijn broer moeten organiseren. Net als jij en ik geloofde mijn broer niet in God, reïncarnatie of een hiernamaals.
  Toen er zo’n begrafenisjuf tegenover ons zat om de boel te regelen viel mij op dat zij dagelijks met het soort mensen dealt die jij beschrijft. Of we hem wilden begeleiden naar de oven. WTF? Het is maar dode materie hè?! Zei ik. Ook omdat dat soort geintjes je makkelijk 800 euro extra kosten. Hij had de goedkoopste kist en een bos bloemen van de markt. Gepersonaliseerde begrafenisshit is namelijk vooral big business.
  Verder was het een niet christelijk en kort en bondig afscheid. Met tekst van ondergetekende, goeie muziek. En aangezien hij 43 was en plotseling overleed, was iedereen goed verdrietig. Ik was in het zwart, ondankt de 27 graden. Met nog net geen sluier. Omdat ik mijn broer bij leven heb horen zeggen: rouwen zullen jullie! Als ik dood ga.
  Er was geen koffie en cake, wel champagne en bitterballen in zijn stamkroeg.

  • Vincent

   In de eerste plaats natuurlijk gecondoleerd. Het is klote als iemand waar je van houdt doodgaat, en op helemaal als die persoon pas 43 is. Dat allemaal goed en netjes begeleiden en op orde brengen is al inspannend en vooral duur genoeg. Het is niet te geloven dat de uitvaartbranche daar geld uit wil blijven peuren, maar ze doen het toch. Ik ben voor Feyenoord, en als ik wil kan ik nu ook als Feyenoorder mijn graf in. Wat tof van Feyenoord en Monuta. Kost vast maar een paar ruggen extra!

   Overigens zal het in mijn geval ook eerder alcohol dan koffie worden. Mijn leven vieren hoeft niet, maar als iedereen één keer net zoveel zuipt als ik soms doe, dat laat wel een herinnering achter!

 • Kan het er niet meer mee eens zijn. Bovendien, als ik doodga, dan mag de rest ook best een beetje een rotdag hebben. Solidariteit heet dat.