View Sidebar
Luciano moet normaal doen

Luciano moet normaal doen

07/04/2014 13:48

In een niet nader te noemen winkelcentrum in een niet nader te noemen stad besloot in het kader van afwisseling eens de roltrap te nemen. Normaal neem ik namelijk de trap, maar kom op zeg, ik mag het er toch ook wel eens van nemen in het weekend?

Plus: je komt er nog eens interessante mensen tegen, op zo’n roltrap. Neem nou de moeder van Luciano. Ken ik de moeder van Luciano persoonlijk? Nee, dat is niet het geval. Hoe ik dan weet dat zij de moeder van Luciano is? Omdat de vrouw in kwestie het opvoedkundig als volgt aanpakte, in een vol winkelcentrum: eerste schreeuwde ze “Luusiejaanoo, je mot godverredomme nie zo schreeuwe!”, even later gevolgd door een schop tegen de reet van het jongentje in kwestie, met als afsluiter dat Luciano “godverredomme een keer normaal mot doen”. Of dit echt de afsluiter was weet ik niet, maar ik had wel genoeg gezien en versnelde mijn pas.

Nou heb ik zelf geen kinderen, en niets wijst er op dat daar op korte of lange termijn iets aan gaat veranderen. In zo’n situatie moet je oppassen met het geven van opvoedkundig advies. Het feit dat ik best een aardige opvoeding heb genoten (bedankt hé, ouders!) doet daar niets aan af. Ik zal er dus ter plekke nooit wat van zeggen, tenzij het echt op mishandelen uitdraait. Luciano vond de trap voor zijn reet trouwens best grappig, dus het zal wel vaker gebeuren. Dat maakt het niet goed, maar het is ook mijn probleem niet.

Ik ben geen ouder, ik ben geen pedagoog en door de bank genomen heb ik weinig verstand van kinderen. Maar wat ik wel meen te weten is dit: wanneer jij als moeder tegen je kind schreeuwt dat hij niet moet schreeuwen, dan gaat hij juist schreeuwen. En als je door in het openbaar een trap tegen zijn reet te geven probeert duidelijk te maken dat hij normaal moet doen, dan gaat hij jouw gedrag als normaal opvatten.

En daardoor is de kans groot dat als ik diezelfde roltrap over twintig jaar nog eens neem, ik ene Luciano zie proberen zijn kind met een trap voor diens reet bij te brengen dat hij “godverredomme normaal moet doen.” En ook dan zal deze aanpak het tegenovergestelde bewerkstelligen.

Share Button