View Sidebar
Wat de fax!?

Wat de fax!?

01/10/2013 09:56

Ik moest onlangs op mijn werk gebruik maken van de kopieermachine en stuitte daarbij op een nog gedateerder stuk technologie: een faxmachine. Er lag zowaar nog een binnengekomen papiertje met boodschap in ook.

Ik ben ongeveer zo technisch onderlegd als een spastische bloemkool met polio, maar ik zal een poging doen één en ander toe te lichten. De kopieermachine is een soort voorganger van de scanner. Het stelt je in staat kopieën te maken van al wat op papier staat en tussen het deksel van de machine en de glasplaat waarop de tekst en/of afbeelding gescand wordt gepropt kan worden. Je kunt dat originele document op papier vermenigvuldigen. Lekker warm joh, die verse kopietjes, maar pas op voor papiersneetjes in je klauwen. De kopieermachine werd vroeger vaak copuleermachine genoemd, want in de goeie ouwe tijd werd er op kantoor schijnbaar meer geneukt dan gewerkt. Nu niet meer, want we hebben het te druk met rondkloten op internet onder werktijd.

Fax
Kijk nou: een faxmasjien!

Zoals gezegd staat mijn technisch vernuft gelijk aan dat van een halfdode huismus met hartklepvervetting en 3 procent zicht in het linkeroog tegen 4,3 procent in het rechteroog, maar ook de fax verdient enig inkaderen door ondergetekende. De fax kan worden gezien als een voorloper van e-mail, zij het met minder mogelijkheden. Ergens ter wereld haalt iemand een papier door zijn fax, tikt het nummer van een andere machine in en hoppakee: geleidelijk kruipt een kopie van het origineel uit het ontvangende apparaat. Daar kunnen jullie nu wel lullig over doen, maar in de tijd van Napoleon was dit hightech.

But all craziness on a little stick: de technologische vooruitgang is met name de laatste decennia hard gegaan. Nog geen twintig jaar geleden werd een internetaansluiting voorzichtig gemeengoed, nu kunnen we niet meer zonder online. Waar de fax in zijn tijd revolutionair was, want ineens kon er globaal worden gecommuniceerd, is het nu een achterhaald stuk technologie dat in veel kantoorgebouwen in het verdomhoekje stof staat te vergaren. Een enkel eenmansbedrijf waarvan de 73-jarige eigenaar nog altijd denkt dat het interwebs zijn tijd wel zal duren stuurt nog wel eens een ‘faktuur’ per fax. En één niet nader te noemen aanbieder van kantoormeubilair blijft het althans richting mijn werkgever ook op die manier doen, wat mijn verbazing wekt over het voortbestaan van dat bedrijf. Het heeft namelijk gewoon een website die er prima uitziet, kan dus vermoedelijk ook mailen, en jullie weten dat misschien niet, maar wat uit de fax komt behoort niet per se tot het mooiste en meest leesbare dat ooit uit een apparaat is gerold. Een brochure per post doet méér voor je uitstraling.

Zelf heb ik in de periode dat ik bij mijn huidige werkgever in dienst ben (een kleine zeven jaar) vermoedelijk een keer of drie gefaxt. Dat was toen de correcties op onze pagina’s nog op die manier verstuurd moesten worden. Die paar keer dat het moest werd ik stevig begeleid. Ik vond het ook gewoon eng. Janken, in mijn broek zeiken, kotsen: helemaal overstuur. En dat was dan de nog de reactie van mijn ervaren begeleider. Maar dat alles zegt niet zoveel over het al dan niet gedateerd zijn van de technologie in kwestie. Ik ben immers net zo technisch onderlegd als een uitkeringtrekkende, ledemaatloze, apathische, schizofrene bosmarmot met diverse motorische storingen wiens aanvragen voor een  Karwei-kaart en Gamma-pas zijn afgewezen wegens verregaande staat van ongeschiktheid voor alles. Dus het kan ook best aan mij liggen.

Share Button